Γαστρίτιδα, έλκος, κολίτιδα, καούρα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής (άγχος, κακή διατροφή, έλλειψη άσκησης) έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια μεταξύ άλλων και πολλά προβλήματα και στο γαστρεντερικό μας σύστημα. Η γαστρίτιδα είναι το οίδημα (διόγκωση) και ο ερεθισμός του βλεννογόνου του στομάχου. Το έλκος είναι ο ερεθισμός του γαστρικού τοιχώματος. Το πεπτικό έλκος συνιστά πληγή στα γαστρικά τοιχώματα ή το λεπτό έντερο. Η καούρα (οπισθοστερνικό καύσος) οφείλεται στη περίσσεια πεπτικών υγρών στο στομάχι, που περιέχουν ύδροχλωρικό οξύ. Αυτά τα υγρά μπορεί να παλινδρομήσουν προς τον οισοφάγο (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) προκαλώντας ένα αίσθημα καύσους στον οισοφάγο και το φάρυγγα. Η κολίτιδα είναι το οίδημα του βλεννογόνου του παχέως εντέρου.
Αιτίες
Οι κύριες αιτίες αυτών των διαταραχών του γαστρεντερικού είναι η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών, καφέ, οι κακές διατροφικές συνήθειες (τηγανητά και πικάντικά φαγητά), και το υπερβολικό άγχος και νευρικότητα. Το έλκος προκαλείται επίσης από λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο κυρίως στο δωδεκαδάκτυλο (helicobacter pylori). Οι καούρες προκαλούνται από ακατάλληλο συνδυασμό τροφών.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της γαστρίτιδας είναι δυσπεψία, έμετοι, πονοκέφαλοι, αίσθημα καύσους και δυσφορία. Στη περίπτωση του έλκους γίνεται αισθητή μια δυσφορία ή πόνου στη περιοχή του στομάχου. Σε σοβαρές περιπτώσεις έλκους μπορεί να προκληθούν όξινοι έμετοι ή αιμορραγία. Τα κόπρανα σε αυτή τη περίπτωση ενδέχεται να είναι μαύρα λόγω της παρουσίας αίματος σε αυτά. Στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση έχουμε το αίσθημα οξύτητας καύσους στο στομάχι που κατά διαστήματα ανεβαίνει στον οισοφάγο. Αν αυτό συμβαίνει συχνά μπορεί να προκληθούν παρακράτηση υγρών, ρευματοειδής αρθρίτιδα και πονοκέφαλος. Στην περίπτωση της κολίτιδας έχουμε φλεγμονή και αίσθημα καύσου στη κοιλιά, διάρροια και συχνή έπειξη για αποβολή κοπράνων. Σε κάποιες περιπτώσεις τα κόπρανα μπορεί να περιέχουν μικρή ποσότητα αίματος.
Προτεινόμενη αγωγή
Για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα πρέπει να αποφεύγουμε τα τηγανητά και πικάντικα φαγητά, καυτές πιπεριές, τα οινοπνευματώδη, τον καφέ, και άλλες ερεθιστικές τροφές καθώς και την ασπιρίνη. Συνιστάται η λήψη αρκετών μικρών γευμάτων αντί λίγων μεγάλων. Διατροφή φτωχή σε λίπη και πλούσια σε φυτικές ίνες (λάχανο, καρότο), πίτουρο βρώμης κλπ και άφθονα λαχανικά ψημένα στον ατμό. Πρέπει να μασάμε τα φαγητό μας αργά και να μη τρώμε μέχρι να νοιώσουμε πλήρεις. Προτιμάμε τροφές όπως γάλα, κρέμα, τυρί, βρώμη, και μπανάνες. Επίσης κάποιες ήπιες τροφές όπως βραστές πατάτες, σφιχτά αυγά, ζυμαρικά και σούπες με παξιμάδια. Δεν πρέπει να καταναλώνουμε φρούτα η χυμούς μετά από βρώση κρέατος ή άλλων δύσπεπτων τροφών. Τα φρούτα υφίστανται εύκολα ζύμωση (30 λεπτά). Αν καταναλωθεί πρώτα το κρέας χρειάζεται μερικές ώρες να χωνευτεί εμποδίζοντας τη δίοδο του φρούτου στο λεπτό έντερο. Αυτό προκαλεί ζύμωση του φρούτου στο στομάχι γεγονός που προκαλεί αίσθημα καψίματος και δυσπεψίας. Προτιμάμε τα προ των γευμάτων και περιμένουμε λίγη ώρα να χωνευτούν. Αποφύγουμε το κάπνισμα και τα ανθρακούχα ποτά γιατί προκαλούν διάταση του στομάχου και του κατώτερου μέρους του οισοφάγου. Δεν ξαπλώνουμε αμέσως μετά το φαγητό (τουλάχιστον 2 ώρες μετά) γιατί αυτό προκαλεί παλινδρόμηση των γαστρικών υγρών στον οισοφάγο και το φάρυγγα. Αν ξαπλώσουμε κρατάμε το κεφάλι ψηλά.
Σκευάσματα
Συνιστώνται συμπληρώματα πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα (Α, σύμπλεγμα Β, C, D, Ε, Κ, ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρος) και πρωτεολυτικά και πεπτικά ένζυμα. Επίσης ο χυμός αλόης λόγω των αντιφλεγμονωδών, χωνευτικών και αλκαλικών ιδιοτήτων του. Επίσης φυτικές ίνες, γλυκάνισο (εάν πάσχετε από υπέρταση συμβουλευτείτε το γιατρό σας), πρόπολη και σκόρδο που είναι φυσικά αντιβιοτικά, φονεύουν βακτηρίδια και ιούς και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Ακόμα συνιστάται ο βασιλικός πολτός πλούσιος σε βιταμίνες β οποίος συμβάλλει στη πρόληψη της νευρικότητας και του άγχους. Τέλος η πιπερόριζα (ginger) βοηθάει στην απορρόφηση του γαστρικού υγρού.
Περιοδικό «Σύμβουλος Υγείας» τεύχος 51
Σχολιάστε