Ο χειμώνας είναι η εποχή που κυριαρχούν οι ιώσεις και τα κρυολογήματα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι βροχές, σπανιότερα τα χιόνια και γενικά ο άστατος καιρός προκαλούν δυσάρεστα συμπτώματα που λίγο πολύ, όλους μας ταλαιπωρούν. Πιο συνηθισμένα ο βήχας, το συνάχι, ο πυρετός και η εξάντληση του οργανισμού από την πτώση του ανοσοποιητικού. Πάντα λοιπόν στο επίπεδο της πρόληψης, αλλά και της πρώτης αντιμετώπισης προτείνουμε κάποια σκευάσματα που καλό είναι να έχουμε στο φαρμακείο μας το χειμώνα:
Ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.
Ο θετικός ρόλος των βιταμινών και για την περίοδο του χειμώνα ακούγεται όλο και περισσότερο. Ειδικότερα οι βιταμίνες C και Ε ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν τις “παρενέργειες” του χειμώνα με αποτελεσματικότερη άμυνα. Στην ίδια φιλοσοφία εντάσσονται και άλλα στοιχεία όπως ο ψευδάργυρος και άλλοι συνδυασμοί. Όλοι θυμόμαστε τη κλασσική πορτοκαλάδα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C.
Όμως ούτε τα σημερινά πορτοκάλια (και κατ επέκταση και τα υπόλοιπα φρούτα) είναι τα ίδια αφού είναι διαφορετικής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, όταν κόβουμε το πορτοκάλι από το δένδρο, όταν το παίρνουμε από το μανάβικο ή ακόμα χειρότερα όταν έχει μείνει στο ψυγείο πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έτσι λοιπόν έρχονται οι εταιρείες να “συμπληρώσουν” αυτές τις ελλείψεις της εποχής μας παρέχοντας σκευάσματα με συγκεκριμένες ενδείξεις τα οποία ονομάζονται γι αυτό το λόγο και συμπληρώματα διατροφής. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι μόνο τα φαρμακεία σύμφωνα με το νόμο είναι υπεύθυνα για τη διακίνηση τέτοιων σκευασμάτων, ορισμένα εκ των οποίων στην Ελλάδα κυκλοφορούν χωρίς άδεια και από άλλα κανάλια διανομής.
Έτσι λοιπόν θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν μας προτείνεται ένα τέτοιο σκεύασμα. Άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση του αμυντικού μας συστήματος είναι η εχινάτσεα ένα ιθαγενές φυτό της Β. Αμερικής που παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν από τους Ινδιάνους για την φυσική ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τα τελευταία χρόνια έχει μπει στη γκάμα των περισσότερων εταιρειών συμπληρωμάτων. Επίσης η πρόπολη μια φυσική ουσία - γνωστή από πολλούς αιώνες - που συλλέγουν οι μέλισσες από τα άνθη, τα φύλλα και το φλοιό των δένδρων για να προστατεύουν την κυψέλη από ενδεχόμενες ασθένειες. Η εχινάτσεα και η πρόπολη κυκλοφορούν σε μορφή δισκίων, βαμμάτων, σιροπιών, κρεμών κά
Ο βήχας όπως είπαμε είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα του χειμώνα. Μπορεί να είναι ξηρός ή με βλέννες. Για την αντιμετώπισή του χρησιμοποιούμε σιρόπια και καραμέλες, που μαλακώνουν το λαιμό, διευκολύνουν την απόχρεμψη και ανακουφίζουν από τον ενοχλητικό βήχα. Εκτός από τα φαρμακευτικά, υπάρχουν και σιρόπια φυσικής ή οργανικής προέλευσης με εκχυλίσματα από μολόχα, αλταία, σαμπούκο, θυμάρι, γλυκύρριζα, μέλι, μάραθο ή άλλα βότανα που είναι εξ ίσου αποτελεσματικά. Τέλος οι πιο κλασσικοί μπορεί να χρησιμοποιήσουν σε αφέψημα κάποιο συνδυασμό από τα προαναφερθέντα βότανα ή ενδεχομένως και άλλα.
Χρήσιμα σκευάσματα που μπορούμε να έχουμε στο φαρμακείο μας το χειμώνα είναι ακόμα έλαια και κρέμες από αιθέρια έλαια ευκαλύπτου, μέντας, πεύκου για εντριβή ή αποσυμφόρηση της μύτης, φυσιολογικός ορρός για το καθαρισμό των βλεννογόνων της μύτης ιδίως για τις μικρότερες ηλικίες για να μειώνεται ο κίνδυνος δυσάρεστων επιπλοκών από ένα κοινό κρυολόγημα. (ωτίτιδες κλπ).
Σε κάποιους ίσως είναι χρήσιμα τα αυτοκόλλητα επιθέματα που μπαίνουν στο μέτωπο για να ανακουφίζουν από το πυρετό ή κάποιο από τα αποσυμφορητικά που κυκλοφορούν είτε για εξωτερική είτε εσωτερική χρήση. Τέλος το χειμώνα από το φαρμακείο μας δεν πρέπει να λείπουν ένα θερμόμετρο, κάποιο από τα γνωστά αντιπυρετικά σε δισκία και σε σιρόπια αν υπάρχουν παιδιά και ενδεχομένως μία αντιβίωση. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται είναι απαραίτητη η επικοινωνία με το γιατρό που ούτως ή άλλως έχει το πρώτο ρόλο στη θεραπευτική διαδικασία.
Χαράλαμπος Μοσχόβης, Φαρμακοποιός, bmoschovis@yahoo.gr
Σχολιάστε